Reichsbieber

Esittelyssä RAM:iin mahtuvat GNU/Linux-distrot Puppy Linux ja Damn Small Linux

  • Puppy Linux 5.2.8
    Puppy Linux 5.2.8

Kävikö niin, että kone on aivan jumissa, eikä suostu syystä tai toisesta käynnistymään? Onko kiintolevy ihan oikeasti fyysisesti hajalla vaiko vain MBR:ssä (Master Boot Record, kiintolevyn tai muun massamuistilaitteen alussa oleva data-alue, josta BIOS etsii käyttöjärjestelmän latauskoodin) jotain vikaa, josta syystä kone ei käynnisty? Onko pakko saada esimerkiksi sähköpostit tarkistettua työn vuoksi ja et tiedä mitä tehdä vai vaivaako vain nettiaddiktio? Pitäisikö asentaa käyttöjärjestelmä uudestaan, ja mieluusti sitä ennen kuitenkin pelastaa tarvitsemansa henkilökohtaiset valokuvat ym. talteen muistitikulle?

Esittelen pieniä, täysin RAMiin meneviä suhteellisen helppokäyttöisiä GNU/Linux-distroja, joiden avulla ongelma ratkeaa. Näissä on se hyvä puoli, että ne sopivat kokonaan RAMiin ja voivat tallentaa tietonsa esim. muistitikulle tehtävään "savefileen". Koneessa ei tarvi täten olla ollenkaan kiintolevyä ja myöskään koneen vähäisehkö RAM:n määrä ei ole ongelma.

Puppy Linux. Versioita on monia ja havaintojeni mukaan esimerkiksi joissakin vanhoissa koneissa, esim. "Windows 98-koneissa" voi olla niin, ettei uudempien versioiden Linux-kernel tue prosessoria, jolloin on syytä valita esimerkiksi Puppy Linux 2.x Puppy Linux 5.x:n sijaan. Verkon selaus on tehty helpoksi varsinkin uudemmissa Puppyissa; kun alat selaamaan verkkoa painamalla "Browse"-näppäintä, kysytään sinulta automaattisesti, haluatko valita selaimeksesi esim. Firefoxin vai jonkun muun.

Täällä voit tutustua Puppy Linuxiin. Voit polttaa .iso-tiedoston CD-levyksi tai käyttää Universal USB Installeria tekemään boottaavan muistitikun.
http://puppylinux.org/

Universal USB Installer (USB-muistitikku) ja CDBurnerXP (CD-levy) ovat tähän sopivia Windows-työkaluja ja kumpaankin löytyy linkit ainakin aiemmasta blogikirjoituksestani, jonka aiheena on Darik's Boot And Nuke eli DBAN.

Damn Small Linux eli DSL. Vielä Puppy Linuxiakin pienempi, samalla periaatteella toimiva ja käynnistettävä (CD tai USB-muistitikku), täysin RAMiin mahtuva distro. Kokoa distrolla näyttäisi olevan huikeat 50 megatavua, eli RAM:n tarve ei ole huikea. Löydät DSL:n täältä:
http://www.damnsmalllinux.org/

Olen käyttänyt itse Puppy Linuxia moneen tarkoitukseen. Tiedostojen pelastaminen talteen koneelta, joka ei jostain syystä käynnisty on yksi näistä. Olen käyttänyt sitä myös määrittämään, onko vika tietyssä laitteeessa vai onko ongelma siinä, ettei Windowsissa ole sille ajureita joko asennettuna tai mahdollisesti edes tarjolla sekä hakemaan tarvittavat ajurit (mikäli verkkokortin ajurit puuttuvat vasta asennetusta Windowsista). Ikivanhojen koneiden käyttökelpoiseksi "hätäsurffauskoneeksi" tekeminen on myös luonnistunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kirjoitin talvella samasta aiheesta, mutta levitysversiot olivat toisia: http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/13...

Juhani Piironen

Hyvä idea.

Osaiskos joku vastata mitä tehdään vanhalle kovalevylle jääneille tiedostoille (NTFS formaatissa ja WIN2000 oli koneessa)?

Miten saan tiedostot ulos?

"uusi"kone, jossa on Xp kyselee salasanaa ja vaikka annan oikean salasan, niin ei suostu aukeamaan.

Sanoo vain ettei minulla ole käyttöoikeuksia.

Miten tollaisenkin vois kiertää?

P. Johannes Majava

Miten tiedostot takaisin NTFS-levyltä:

Polta itsellesi uudella tai vanhalla koneellasi vaikkapa DSL-CD. CD riittää, ei tarvi olla DVD, koska tämä on pieni. Käytä Windowsissa vaikkapa PowerISOn shareware-versiota (löytyy Googlella) tai sitä mainitsemaani CDBurnerXP:tä. PowerISO taisi olla kovin helppokäyttöinen ja shareware-versio hoitaa homman.

Kokeile vaikka tätä:
http://distro.ibiblio.org/damnsmall/current/dsl-4....

Älä siis polta .iso-tiedostoa cd:lle niin, että CD:llä näkyy sisältönä .iso vaan polta levy niin, että .iso-image muuntuu CD:ksi.

Boottaa poltetulta CD:ltä. Tämä voi vaatia sitä, että menet BIOSin asetuksista laittamaan boot orderiin CD:n kovalevyn edelle, mutta useinpa se on BIOSin asetuksissa juurikin näin vakiona.

Siellä ruudussa pitäisi muistaakseni näkyä (usein alaosassa) koneen kovalevyt, esim sda1, sda2, sdb1 tai vastaavaa. Klikkaat niitä ja pääset penkomaan tiedostoja. Pistä USB-muistitikku koneeseen ja sekin ilmestyy johonkin. Ala kopioida tiedostoja tikulle. Tapahtuu vähän eri tavalla kuin Windowsissa, muistaakseni oikealla korvalla klikkaat kansiota ja valitset "copy to", valitset toki sitten muistitikun kohteeksi (se saattaa olla sda, sdb, sdc tai jotain, en nyt muista, mutta jos et muuten, niin tunnistat sen kyllä laittamalla jo Windowsissa sille muistitikullesi vaikkapa tyhjän tekstitiedoston nimeltä MUISTITIKKU.TXT).

Mitä tulee Windowsin salasanaan, en ole koskaan itse ollut ongelman kanssa tekemisissä, mutta toivon mukaan tämä artikkeli auttaa:

http://pcsupport.about.com/od/toolsofthetrade/tp/p...

Juhani Piironen

OK kiitos paljon, pitää huomenna yrittää noita konsteja.

P. Johannes Majava Vastaus kommenttiin #4

http://www.damnsmalllinux.org/f/topic-3-26-10281-0...

"...find the /mnt/hda1 folder or what ever other device folder you want to mount, right click and select mount..."

Se on niin distrosta kiinni, miten mikäkin tehdään, mutta tämä saattaa toimia. Pyydä jotain edes vähän nörtähtävää kaveria apuun, jos ei muu auta.

P. Johannes Majava Vastaus kommenttiin #4

Ai niin! Mainitse jos onnistuit. Mikäli epäonnistuit, yritän auttaa oikein kädestä pitäen esimerkiksi toisen helpomman Linux-distron kanssa myöhemmin.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Tein videon: Puppy Linux -esittely vasta-alkajille. Suomenkielisen version kehittäjän Keijon jos joku tuntee, olisin kiinnostunut yhteistyöstä. Laitankin hänelle palautetta ja kiitosta. http://www.youtube.com/watch?v=NxD9QXrKi7s

Tämän blogin suosituimmat