Reichsbieber

Tee se itse: Windows-koneen vuosihuolto

Onko Windows-kone alkanut ajan saatossa "nykimään" ja ei enää toimi yhtä sujuvasti, kuin mitä se aiemmin teki? Liekö syytä suorittaa "vuosihuolto" eli kolme yksinkertaista operaatiota?

1) Matokuuri. AVG Antivirus Free 2013. Helppokäyttöinen. Ladattuasi asenna ja päivitä ajan tasalle sekä suorita "whole computer scan". Suosittelen itse "whole computer scania" ja "täydellä teholla" eli asetuksilla jotka mahdollistavat mahdollisimman laajan skannauksen; skannataan arkistot jne. Nopeus ei ole tässä olennaista, vaan se, että pöpöt lähtee, jos konetta ei ole aikoihin "vuosihuollettu". Lataa täältä - ole varovainen CNETin "ilmaistarjousten" kanssa ja kieltäydy niistä, mikäli moiset eivät sinua kiinnosta (itseäni totisesti eivät):
http://download.cnet.com/AVG-AntiVirus-Free-2013/3000-2239_4-10320142.html

2) Defragmentaatio eli kiintolevyn eheytys. Tiedostosi ovat kyllä ehjiä ja toimivia, mutta pirstaloituneet ajan saatossa ympäri kiintolevyn, joka hidastaa tietokoneesi käyttöä. Defraggler hoitaa homman:
http://www.piriform.com/defraggler

3) Rekisterivirheiden perusteellisempi siivoaminen. Esimerkiksi CCleaner kyllä siivoaa rekisterivirheet, joskin suhteellisen pintapuolisesti. Eusing Free Registry Cleaner tekee tämän perusteellisemmin. Vuosihuolto-operaatioon varsin sopiva. Lataa täältä:
http://www.eusing.com/free_registry_cleaner/registry_cleaner.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kiitos vinkeistä, täytyypä käydä läpi.

Windowsissa on tylsää juuri tämä, ainainen siivous ja huolto.

P. Johannes Majava

Ole hyvä! Ei "tavislinuxinkaan" (Mint, Lubuntu, Ubuntu) kanssa niin helppoa aina ole. Vastikään esim. Linux Mint XFCE:n käyttöliittymä "sekosi", ja piti sitten käyttää hieman Googlea ja tajuta mennä Terminal Emulatoriin kirjoittamaan, että:

xfwm4 --replace

Lisäksi monien mokkuloiden kanssa tahtoo olla ongelmia, samoin aivan uusimman laitteiston ajurien kuten myös vaikkapa Skypen - eli joku tietty Linux-kernelin versio ja tietty webcam ei toimi yhdessä, ainakaan "heittämällä" kuten Windowsissa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Defragmentointi on useimmiten turhaa, jos levyllä on runsaasti vapaata tilaa. Tiedostojärjestelmä vaikuttaa asiaan aika paljon. FAT fragmentoituu herkästi ja siitä johtuu, että Windowsille ylipäänsä on defragmentointiohjelmia. NTFS ei juuri fragmentoidu. Yleensä kunnollisilla tiedostojärjestelmillä fragmentoitumista tapahtuu merkittävästi vasta yli 90 % täyttöasteella ja silloin alkaa olla jo muutenkin ongelmia levytilan kanssa.

Minä olen pitänyt hälytysrajana 75 % täyttöastetta enkä ole defragmentoinut tällä vuosituhannella. Jos tiedostojärjestelmänäni olisi NTFS, olisin tehnyt samoin.

P. Johannes Majava

Sitä, kuinka suuri merkitys tällä käytännössä koneen toimintanopeuteen on, en osaa sanoa, mutta vaikkapa kerran vuodessa tehtynä tuskin haitallinen toimenpide. Marginaalinen vaikutus ainakin varmasti. On tullut toki vastaan esim. 40 gigatavun NTFS-formatoituja levyjä, joissa tuo mainitsemasi 75% täyttöaste ylittyy.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla on aika omanlaisia ja pitkälle mietittyjä levytilan käyttötapoja.

Ensinnäkin levyä harvoin kannattaa siivota. Tällä hetkellä 3 Tt levyt näyttää olevan halvimpia gigahinnaltaan, 4 senttiä. Esimerkiksi kympin tuntipalkalla joutuu siis poistamaan 250 gigaa tiedostoja ja se on aikamoinen määrä. Kiintolevyt nyt vaan ovat aika halpoja. Jos levytilaa ei juurikaan siivota, ei synny aukkoja eikä fragmentoituminen ole mahdollista.

Laiskaa suhtautumistani tukee Linuxin RAID-toteutuksen hienot ominaisuudet. Levyjä voi lisätä tarpeen mukaan ja kasvattaa ensin RAID-osiota ja sitten tiedostojärjestelmää. Sellainenkin onnistuu, että vaihtaa kaikki levyt yksitellen isompiin ja sitten kasvattaa RAID-osiota, mutta se on aika työläs operaatio. Levytila ei siis periaatteessa koskaan lopu ja sitä voi lisätä aina tarpeen mukaan.

LVM:llä (Logical Volume Manager) onnistuu sama vielä joustavammin, mutta minun mielestäni se on käyttökelvoton, koska siinä ei ole redundanssia. RAID-6:sta pitää mennä kolme levyä rikki ennen kuin tiedot häviää.

Windowsissa on ollut RAID jo NT-versioissa ja LVM muistaakseni jossain serveriversiossa, mutta työasemaversioissa ei taida yhtä pahatapaisesti voida käyttää levyjä kuin minä teen.

Tällä hetkellä minulla on työasemakoneessa 16 Tt RAID-6-pakka eli 10 kpl 2 Tt levyjä. Elokuvia ja TV-ohjelmia enimmäkseen koon puolesta, mutta varmaan miljoonia pienempiä tiedostoja. Pitäisi pian taas kasvattaa, kun on 76 % käytetty.

Systeemilevy on sitten toinen juttu. Tällä hetkellä 120 Gt SSD.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti Vastaus kommenttiin #16

Piti oikein käydä kirjahyllystä katsomassa ja kyllä vain: Linux - Tehokäyttäjän Opas, Raimo Koski, Esa Tervo. Lienee kyseessä sama mies?
Hatun ottaisin päästä jos olisi ja kiittäisin. Tuosta kirjasta opettelin itse Linuxin saloja ja tuo tie on kestänyt jo kohta parikymmentä vuotta. Sieltä se alkoi jostain RedHat kakkosen tienoilta ja jatkuu edelleen. Kiitos!

Jussi Väinönheimo

Miten saa sen vihoviimeisen spyware Ask.com poistettua. Pitääkö aina ladata Tulikettu uudestaan?

P. Johannes Majava

Sanovat toisaalla, että Java tai Flash tuputtaa asentaessa tuota Ask.comia. Olen kyllä törmännyt tuputukseen, en muista missä, mutta enpä ole rastia ruutuun lyönyt. Ilmaisohjelmia asentaessa tulee olla varovainen "mahtavien tarjousten" suhteen jota olen painottanutkin. Esim. "custom installation" tai "advanced installation" voi olla fiksumpi vaihtoehto, koska vältät täten ylimääräisen roskan kertymisen koneelle. Täällä on ohjeita Ask.comin suhteen:

http://malwaretips.com/blogs/remove-ask-toolbar-an...

Toinen, josta olen lähiaikoina (tänään) kuullut samanmoista pahaa on Webcake.

http://malwaretips.com/blogs/webcake-virus-removal/

En ole perehtynyt tähän, eli omalla vastuulla, mutta tämä sai toisaalla kehuja:
http://www.malwarebytes.org/

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Mistä tietää, että virusohjelma on hyvä?

P. Johannes Majava

On vain luotettava "asiantuntijan" sanaan tai omaan kokemukseen:

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2400355,00.asp

"AVG Anti-Virus FREE 2013 offers protection that rivals the top commercial products. I had a rough time installing on some infested test systems, but in the end it did a good job. If you need free antivirus protection this is a great choice." Arvosana 4/5.

Toisaalta:

"Malwarebytes Anti-Malware 1.70 is probably the best-known free removal-only antivirus tool. Even tech support agents for other companies use it. In my own testing it beat out all free and commercial competition, and did so without the fuss and bother that often makes my testing drag on for days." Arvosana 4½/5.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ainakin läppäreiden osalta kannattaa muistaa myös pölyn imurointi, kts. ohjeet itse googlella, kuka haluaa.

Pöly haittaa tuuletuksen toimintaa mikä taas lisää sitten lämpötilaa ja kuulin eräältä harrastajalta, että bios voi laittaa intelin prosessorin alennettuun nopeuteen, jos lämpötila ylittää kriittisen pisteen.

Totaalisesti hidastuneen käynnistyksen nopeutumiseen en usko vielä noiden blogin vihjeiden kovasti auttavan, vaikka niitä sinänsä kannatan. Jotain muutakin voi syynä olla, mitä lie.

P. Johannes Majava

Läppäreiden aukomista en ole harrastanut, mutta pöytäkoneista on toki tullut pölyjä imuroitua.

http://yle.fi/uutiset/poly_on_tietokoneen_yleisin_...

"Taitonetin takahuoneen hyllyssä odottaa huoltoa noin 300 läppäriä, jotka liike on ottanut vaihdossa vastaan. Veijolan kertoman mukaan lähes 80 prosenttia näistä koneista on vikaantunut pölyn vuoksi."

Petri Haapa

Advanced System Carea, kun käyttää, niin pelkkä napinpainallus riittää perushuoltoon:
http://www.iobit.com/advancedsystemcareper.php

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ylivoimaisesti paras Windows-koneeni huolto oli vuonna 2009, kun jyräsin Windowsin kokonaan pois Linux Ubuntulla. Siitä asti olen Linux-linjalla pysynytkin.
Ei virus- ja haittaohjelmaskannauksia, ei päivistysten haalimista sovelluksiin sieltä täältä ja tuolta kun kaikki päivitykset tulevat keskitetysti ja automaattisesti.
Ei siivoilua väliaikais- ja historiatiedostoista. Ei levyn eheyttämistä. Ei rekisterivirheiden siivoilua.
Pelkkää hyötykäyttöä.
P. Johanneksen viestissä nro.12 kuvaamista ongelmista ei ole tietoakaan, kun olen aina käyttänyt vain viimeisteltyjä pitkän tuen LTS-versioita.
Nykyisin olen tyytyväinen Mint Mate-käyttäjä.

Tämän blogin suosituimmat